Przedstawiałam OCM, czyli oczyszczanie skóry (przede wszystkim twarzy) za pomocą mieszanek olejowych. Był tam wykaz olejów polecanych do konkretnych rodzajów cery. Dzisiaj przybliżę te oleje, żeby łatwiej było Wam zrobić swoją miksturę, pamietajcie tylko, aby nie przesadzić z ich ilością, najlepiej, aby mieszanka składała się z 2-5 rodzajów olejów w proporcjach jak podałam tu:
http://angicafe.blogspot.com/2013/02/demakijaz-najlepszy-na-swiecie-czyli.html
Oto właściwości olejów polecanych w OCM suchej skóry
CERA SUCHA, DOJRZAŁA, WRAŻLIWA:
olej migdałowy otrzymuje się z nasion drzewa migdałowego. Ma bardzo delikatny aromat, jest bezbarwny, ma lekką konsystencję. Zawiera dużą ilość kwasu oleinowego (około 64%) i linolowego. W jego składzie, znajdują się również fitosterole, witamina E i lecytyna. Działa regenerująco, przeciwbólowo, nawilżająco, przeciwzapalnie, zmiękcza naskórek, tonizuje. Wspomaga pielęgnację skóry suchej i skłonnej do pierzchnięcia, oraz zapaleń.
oliwa z oliwek jest najprawdopodobniej najstarszym olejem roślinnym stosowanym w kosmetyce. Zawiera cenne witaminy A i E, fitosterole, substancje odżywcze i przeciwutleniające. Szczególnie polecana jest do pielęgnacji cery dojrzałej lub poszarzałej, źle ukrwionej, której dostarcza substancji odżywczych.
Gdy skóra łuszczy się lub jest popękana, oliwa złagodzi jej stan zapalny, ukoi, nawilży i wzmocni bariery ochronne naskórka. Oliwa to również nieoceniony składnik natłuszczający i wzmacniający w preparatach do pielęgnacji suchych i zniszczonych włosów oraz kruchych, łamliwych paznokci.
olej z pestek winogron wytłaczany z pestek owoców winorośli właściwej. Zawiera kwas linolowy(70%), mirystynowy, linolenowy, arachidonowy, behanowy, pyknogenol (w niewielkich ilościach). Bardzo dobrze się wchłania, nawilża i łagodzi podrażnienia. Działa przeciwrodnikowo, wzmacnia barierę ochronną skóry, zapobiega transepidermalnej ucieczce wody z naskórka i skóry właściwej.
olej z pestek wiśni tłoczony na zimno z wyselekcjonowanych pestek wiśni. Jest olejem o przyjemnym smaku i zapachu. Posiada wiele biologicznych cennych składników odżywczych, ze względu na zawartość flawonoidów i witaminy E. Pestka wiśni zawiera witaminę B17 - Laetrile-Amigdalina. Olej z pestki wiśni stymulują krążenie krwi. Efekt ten jest wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym, w preparatach do skóry, takich jak kremy do twarzy, balsamy do ciała. Stosowany bezpośrednio na skórę wykazuje działanie: odżywcze, regenerujące, ochronne i nawilżające, ponadto poprawia elastyczność naczyń krwionośnych. Dzięki zawartej w nim witaminy E, opóźnia powstawanie zmarszczek i wiotczenie skóry.
olej z rokitnika zawiera duże ilości : witamin (C, E, K, B), karotenoidów (prowitamina A), nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz mikroelementów, w tym żelazo, magnez i krzem. Odżywiają one organizm oraz pobudzają go do regeneracji. A co najważniejsze, pomagają zatrzymać patologiczny rozrost tkanek. współdziała przy zapobieganiu degeneracji komórek, pomaga osłabić toksyczny wpływ lekarstw i promieniowania rentgenowskiego na organizm, wspomaga leczenie infekcji błon śluzowych i przewodu pokarmowego, działa korzystnie przy chorobie wrzodowej, uzupełnia niedobory witamin i mikroelementów.
olej avocado jest bogaty w witaminy (m.in.: A, B, D, E), proteiny, aminokwasy i nienasycone kwasy tłuszczowe. Przeznaczony do pielęgnacji skóry suchej i starzejącej się. Chroni przed złym wpływem czynników zewnętrznych, szczególnie ceniony w miesiącach zimowych, gdyż chroni skórę przed zimnem. Olej łatwo przenika przez naskórek, zawiera dużą ilość składników odżywczych i substancji aktywnych. Regeneruje i pielęgnuje, dzięki czemu znalazł zastosowanie w odżywkach do włosów.
Olej awokado jest zaliczany do grupy olei gęstych.
olej z pestek malin działa nawilżająco, przeciwalergicznie, przeciwzapalnie, pobudza regenerację skóry, wspomaga gojenie się ran, działa przeciwzaskórnikowo. Olej z nasion czerwonej maliny tłoczony metodą „na zimno” zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe: linolenowy (omega-3) i linolowy (omega-6). Zawiera wyjątkowo wysoki poziom karotenoidów, alfa i gamma tokoferolu oraz kwasu elagowego o właściwościach przeciwrakowych. Działanie oleju z pestek malin w produktach kosmetycznych opiera się głównie na własnościach przeciwzapalnych. Wykazuje on działanie emoliencyjne, nawilżające, kondycjonujące, zabezpiecza barierę ochronną naskórka, utrzymuje wilgoć. Jest idealny dla skóry suchej ze skłonnością do podrażnień i dojrzałej. Poprawia miękkości i gładkość skóry przy jednoczesnym zmniejszeniu utraty wody przez naskórek. Dzięki olejowi z pestek malin skóra zyskuje jędrność, zwiększa się produkcja kolagenu i elastyny tym samym wygładzają się zmarszczki. Zapewnia skórze znacząco szerokie spektrum ochrony przed szkodliwym promieniowaniem UV- A i UV- B.
olej z pestek truskawek tłoczony metodą „na zimno” zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe: linolenowy (omega-3), linolowy (omega-6) oraz omega-9. Jest on również źródłem witamin i przeciwutleniaczy takich jak tokoferole czy kwas elagowy o właściwościach przeciwrakowych.Olej z pestek truskawek znajduje swoje zastosowanie głównie ze względu na obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest bardzo bogaty w kwasy omega-3 i omega-6, zawierając m.in. ok. 50% kwasu linolowego. Miejscowa aplikacja oleju z truskawek uzupełnia niedobór niezbędnych kwasów tłuszczowych, który może prowadzić do zmniejszenia pojemności wodnej bariery skóry. Olej z pestek truskawek działa nawilżająco, chroni i odżywia skórę oraz pozostawia ją gładką i miłą w dotyku. Olej ten jest idealny dla skóry suchej i dojrzałej. Posiada również właściwości ściągające, pomocne przy leczeniu skóry tłustej ze skłonnością do trądziku. Olej z pestek truskawek możemy używać bezpośrednio na skórę, dobrze się wchłania. Może być on również stosowany jako dodatek do kosmetyków.
olej z ogórecznika lekarskiego zawiera do 25% kwasu gamma-linolenowego (GLA), jest bogaty we flawonoidy (kwercetynę, izoramnetynę, kemferol), garbniki, kwasy organiczne (askorbinowy, jabłkowy, cytrynowy), saponiny. Olej ten jest otrzymywany metodą tłoczenia „na zimno”, bez dostępu światła i powietrza, dzięki czemu zachowuje swoje właściwości i aktywność biologiczną. Świetnie chroni końcówki, jest lekki. Dość intensywnie pachnie, ale przyjemnie. Ma intensywny, żółty kolor. Bardzo dobrze nawilża i wygładza włosy.
olej arganowy tłoczony na zimno ze świeżych orzechów jest przeznaczony dla przemysłu kosmetycznego, natomiast olej tłoczony tradycyjnie (z prażonych orzechów) jest m.in. jakości spożywczej
Olej arganowy jest doskonały na suchą i starzejącą się skórę, chroni przed przedwczesnym pojawieniem się zmarszczek. Zawiera m.in. witaminę E, stygmasterol regenerujący naskórek oraz tirukallol łagodzący objawy alergii, wzmacnia paznokcie i włosy.
Stosowany w przemyśle kosmetycznym jako czysty olejek do ciała lub do masażu (szczególnie do aromatycznych masaży), polecany dla skóry suchej, dojrzałej, bladej, ziemistej, zmęczonej i wrażliwej. Olej wykazuje działanie ochronne, pielęgnujące, odżywcze i lekko tonizujące. Posiada naturalny faktor ochronny 3-4.
olej z owoców róży jest bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały. Posiada naturalne właściwości antyoksydacyjne i lekko ściągające. Olej ten wykazuje poprawę elastyczności skóry, ułatwia regenerację komórek, zwalnia procesy starzenia skóry. Zmniejsza ilość powstających zmarszczek, zmniejsza zbliznowacenia. Olej z róży znajduje zastosowanie w produktach do pielęgnacji skóry dojrzałej, wrażliwej i uszkodzonej (także przez opalanie) - wspomaga proces łuszczenia się skóry, hamuje proces starzenia. Nadaje się także do skóry tłustej o skłonności do trądziku.
olej z pestek granatu jest coraz bardziej wykorzystywany w całym przemyśle kosmetycznym (od producentów kosmetyków po salony SPA i aromatoterapię) ze względu na swoje znaczące właściwości odżywcze, nawilżające i uelastyczniające naskórek. Olej z pestek granatu jest bogaty w lipidy zawierające kwas punikowy, znajduje zastosowanie w pielęgnacji suchej skóry, egzem, łuszczycy, poparzeń słonecznych oraz skóry dojrzałej. Dzięki zawartości polifenoli i tokoferolu olej posiada właściwości przeciwutleniające. Ze względu na dużą zawartość nienasyconych skoniugowanych kwasów tłuszczowych zmniejsza opuchliznę i łagodzi bóle mięśniowe (zalecany dla sportowców do stosowania przy masażach oraz w kremach pod oczy, przy problemach z opuchniętymi oczami).
olej z pestek moreli otrzymywany jest nasion owoców moreli zwyczajnej. Jest delikatny, lekko żółty, o charakterystycznym zapachu. Olej ten zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas oleinowy i linolowy, witaminę A. Ma właściwości nawilżające i wygładzające, nadaje się do każdego rodzaju skóry i włosów.
olej jojoba jest przezroczysty, ma kolor bursztynowy oraz przyjemny, lekko orzechowy zapach. W temperaturze pokojowej jest ciekły. Olej ten zawiera skwalen, wyższe alkohole, kwasy tłuszczowe (palmitynian cetylu), fitosterole, witaminę E i F. Jojoba charakteryzuje się bardzo wysoką zgodnością biologiczną ze skórą. Dzięki wysokiemu powinowactwu do ludzkiej skóry, łatwo jest wchłaniany przez skórę i włosy. Jojoba odżywia, zmiękcza, nawilża i natłuszcza skórę i włosy.
olej ze słodkich migdałów ma bursztynowy kolor oraz lekki charakterystyczny zapach. W temperaturze pokojowej jest ciekły. Olej ze słodkich migdałów zawiera kwas oleinowy, linolowy oraz witaminy: A, B1, B2, B6, D i E.
olej z kiełków pszenicy nadaje skórze gładkość i miękkość. Działa nie tylko na powierzchni skóry, ale łatwo przenika do naskórka. Idealny do wysuszonej i łuszczącej się skóry. Regeneruje wnętrze włosów, odtwarza naturalną osłonkę i wygładza ich powierzchnie. Chroni przed nadmierną utratą wody oraz promieniowaniem UV. Stosuje się go zwykle w technikach relaksacyjno-upiększających, najczęściej poprzez masaż.
olej z pestek arbuza jest olejem wyjątkowo lekkim i rzadkim, bardzo dobrze się wchłania, nawilża i łagodzi podrażnienia. Ma stosunkowo długą przydatności do użycia. Olej z nasion arbuza nie jest komedogenny (nie zatyka porów) i nie hamuje wydzielania toksyn przez skórę. Jest wspaniałym dodatkiem do pielęgnacji wszystkich typów skóry począwszy od suchej do tłustej, trądzikowej ale także dojrzałej. Olej z nasion arbuza jest także przydatny w kosmetykach do pielęgnacji włosów ze względu na właściwości nawilżające i ochronne tego oleju w połączeniu z jego lekkością.
olej kokosowy może być ze świeżego miąszu jak i z kopry. Olej kokosowy otrzymywany z miąższu owoców (orzechów) palmy kokosowej został tłoczony ze świeżo zebranych orzechów bez poprzedniego suszenia, bez użycia środków chemicznych i wysokiej temperatury. Tą metodą otrzymywany jest bardzo wysokiej jakości olej kokosowy. Posiada on naturalny, intensywny kokosowy zapach nieporównywalnie lepszy od oleju kokosowego tłoczonego z kopry (suchego miąższu). Posiada bardzo wysoką zawartość kwasu laurynowego, 50 - 57 %. Większość olejów kokosowych ma zawartość 46 - 49 % kwasu laurynowego, a niektóre tylko 42%. Olej kokosowy zawiera również kwasy nasycone stearynowy i palmitynowy oraz kwasy kaprynowy i kapronowy. Ma wysoką zawartość witaminy E.
olej z orzechów makadamii dobrze rozprowadza się na skórze, zawiera witaminy A, B, E i minerały. Stosuje się go do olejków do ciała i do masażu, a także do kremów dla cery suchej, łuszczącej się i wrażliwej, oraz do kosmetyków do pielęgnacji włosów suchych i łamliwych. Dobrze się rozprowadza, nadaje się do masażu, jest łatwo wchłaniany przez skórę, Działa regenerująco, reguluje proces rogowacenia i poprawia przemianę materii. Olej z orzechów makadamii można podgrzewać do wysokiej temperatury i nie zmienia on swojej struktury.
źródła:
www.aromatika.pl
http://instytutarete.pl
http://www.jaworek.net
http://www.cedrovit.pl/
http://www.biochemiaurody.com
http://www.ecospa.pl
http://cosmetic.pl
wizaz.pl
zdjęcia:
google.pl
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz