Mamy chleb, teraz przydałoby się go posmarować :)
Polecam majonez.
Tak, tak, to nie żart
MAJONEZ z DIETY DIUKANA
Jest taki olej, którego można używać na dukanowskiej diecie, jak można tam, to można i w "normalnym życiu" majonezić bez wyrzutów sumienia. To olej parafinowy. Dostępny w aptekach w buteleczkach 100ml, za ok. 4zł.
Nie wiem, czy robicie sobie majonez, ja kiedyś robiłam i przyznam, że nie zawsze mi wychodził, bo gdzieś tam, lejąc cieniutką stróżką olej, jakieś licho się wtrącało i majonez się warzył, potem było mnóstwo kombinowania z ukręcaniem go od nowa, ale nie zawsze efekt był zadowalający.
Teraz mam lepszy sposób. Nie dość, że ze 100% gwarancją powodzenia, to w dodatku bardzo szybki.
Słoik majonezu robi się maksymalnie w minutę. ( z wbiciem składników)
Składniki:
1 jajko
2 buteleczki oleju parafinowego (200ml)
sól o obniżonej zawartości sodu
1 łyżeczka musztardy
odrobina słodzika
1 łyżka octu
i najważniejszy składnik: blender
słoik na tyle szeroki, alby blender swobodnie do niego wchodził.
Składniki nie muszą być w jednakowej temperaturze, ja olej przynoszę z apteki, jajko i musztardę trzymam w lodówce, a ocet w szafce, to bez znaczenia.
A teraz czas na SEKRET.
Jedyną istotną rzeczą w trakcie przygotowania majonezu (bo może to być zwykły majonez, ze zwykłego oleju) jest:
SCHŁODZENIE MIKSUJĄCEJ KOŃCÓWKI BLENDERA.
Chłodzimy ją przez co najmniej pół godziny w zamrażalniku (ja nieraz wsadzam na noc), może też siedzieć kilka godzin w lodówce.
Przygotowanie:
Do słoika wbijamy jajko, starając się, aby żółtko było w całości. Dodajemy musztardę, odrobinkę słodzika, troszkę soli, ocet i wlewamy na wierzch parafinę.
Wyciągamy z zamrażalnika schłodzoną końcówkę i zakładamy ja na blender. Wkładamy do słoika, do samego dna, tak aby blender stał na tym dnie.
Włączamy urządzenie, cały czas trzymając je na dnie, po jakiś 5 sekundach na dnie zacznie robić się majonez, wtedy delikatnie, stopniowo, podnośmy blender do góry, tak aby wkręcać w ten gotowy majonez z dna olej, który jeszcze jest na wierzchu. Gdy wszystkie składniki są już zmiksowane, po ok. 10 sekundach :) Miksujemy jeszcze całość ze dwa razy, tak aby na pewno wszystkie przyprawy się rozmieszały. Gotowe !!!!! Czas mieszania 12-15 sekund :D:D:D Teraz próbujemy, w razie potrzeby doprawiamy i mieszamy blenderem bez obaw, że się majonez zważy.
Banalnie proste . Polecam !!!!!!
Jeśli chcecie zrobić majonez zwykły, a nie tam jakiś dukanowski, to zamiast parafiny użyjcie oleju (im lepszy olej, tym lepszy majonez), zamiast słodzika cukier, a zamiast octy- sok z cytryny.
Aaaaa i jeszcze jedna rzecz, ale chyba ważna. Olej parafinowy to środek przeczyszczający, używany przy zaparciach, więc proszę uważać z ilością majonezu. Oczywiście, że po posmarowaniu jednej czy dwóch kanapek nic nam nie będzie, ale jak ktoś miałby ochotę na pół słoika od razu, to może się liczyć z jego działaniem.
I druga, bardzo ważna rzecz: słyszałam o tym, że niektórzy dukanowcy, tak są spragnieni tłustego na diecie, że używają parafiny nawet do smażenia. Nie wolno tego robić !!!!!!!!! Parafiny ciekłej (oleju parafinowego) nie wolno podgrzewać !!!!!!! Pamiętajcie proszę o tym.
A tu moje kanapeczki:
Chleb dukanowski z majonezem, jajkiem na twardo posypanym pieprzem, a druga kanapka z majonezem i pieczonym kurczaczkiem :) mniam
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz